Μεταβείτε στην παραπάνω εικόνα και κάντε κλικ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα Κέντρα Θεραπείας Χολέρας.

Απολυμανση

Απολυμανση

© Sally McMillan/MSF

Κατά την είσοδο στο κέντρο υπάρχει υποχρεωτικό πέρασμα από ειδική λεκάνη που περιέχει χλώριο για την απολύμανση των ποδιών. Τα χέρια πρέπει κι αυτά να πλένονται. Ακολουθεί η υποδοχή του ασθενούς και αμέσως μετά υποβάλλεται σε θεραπεία. Τα ρούχα του απολυμαίνονται σε χλωριούχο διάλυμα και εάν διατίθεται ντους, μπορεί να πλύνει το σώμα του αμέσως μετά τη θεραπεία.


Διαχειριση Λυματων

Διαχειριση Λυματων

© Robin Meldrum/MSF

Προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση της ασθένειας, τα μολυσμένα λύματα αποτεφρώνονται και/ή θάβονται σε λάκκο. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται ρούχα, πλαστικά, βελόνες, γυαλί, καθώς και οργανικά λύματα.


Αποχωρητηρια

Αποχωρητηρια

© Erico Hille

Για την πρόληψη της εξάπλωσης της χολέρας και την απομάκρυνση των περιττωμάτων διατίθενται αποχωρητήρια.


Καθαρο νερο

Καθαρο νερο

© Cecile Dehopre/MSF

Η παροχή καθαρού νερού είναι βασική καθώς η θεραπεία προϋποθέτει οι ασθενείς να αποκαταστήσουν τα υγρά που έχασαν με τις διάρροιες ή/και τους εμετούς. Το νερό χλωριώνεται ώστε τα βακτήρια που περιέχει να διατηρούνται σε ασφαλή για τον άνθρωπο επίπεδα.


Ειδικες κλινες

Ειδικες κλινες

© Susan Sandars/MSF

Οι σοβαρές περιπτώσεις περιθάλπονται σε ειδικά κρεβάτια που επιτρέπουν την ασφαλή απομάκρυνση των περιττωμάτων μέσω οπής που οδηγεί σε κάδο. Δίπλα στο κρεβάτι οι ασθενείς έχουν στη διάθεση τους κάδους για εμετό. Τα λύματα απομακρύνονται με ασφάλεια και οι κάδοι απολυμαίνονται με χλωρίνη και αλλάζονται τακτικά. Εξειδικευμένο προσωπικό εξασφαλίζει ώστε οι διαρροές οποιασδήποτε φύσεως να καθαρίζονται έγκαιρα και να απολυμαίνονται με χλωρίνη.


Ενυδατωση

Ενυδατωση

© MSF

Ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα φιλοξενούνται στην ειδική πτέρυγα του κέντρου, όπου λαμβάνουν ενδοφλέβια θεραπεία με αλατούχο διάλυμα για ενυδάτωση. Κατά την ανάκαμψη τους θα περάσουν στην χορήγηση από του στόματος αλάτων ενυδάτωσης αναμεμειγμένων με νερό. Σε ασθενείς υψηλού κινδύνου όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυοι χορηγούνται αντιβιοτικά και διατροφικά συμπληρώματα όπως ο ψευδάργυρος.


Ανακαμψη

Ανακαμψη

© Sven Torfinn

Στη φάση της ανάκαμψης τους οι ασθενείς μετακινούνται στη μονάδα ανάνηψης όπου τους χορηγείται από του στόματος θεραπεία ενυδάτωσης (ORS) και παρακολουθούνται μέχρι την πλήρη ανάρρωση τους.


Ανεφοδιασμος και διαχειριση

Ανεφοδιασμος και διαχειριση

© MSF

Το τεχνικό προσωπικό εξασφαλίζει ώστε να υπάρχει πάντα διαθέσιμο ιατρικό υλικό. Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο εφοδιασμός με άλατα ενυδάτωσης (ORS), χλωρίνη, νερό, σετ ενδοφλέβιας έγχυσης και αλατούχα διαλύματα. Το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ακολουθεί τα Πρωτόκολλα για τη χολέρα που τους παρέχονται για την σωστή λειτουργία του κέντρου και για την όσο το δυνατόν καλύτερη περίθαλψη των ασθενών.


Τι ειναι ενα Κεντρο Θεραπειας Χολερας (ΚΘΧ);

Το κέντρο θεραπείας της χολέρας (CTC) είναι ζωτικής σημασίας στη διαχείριση και τη θεραπεία των σοβαρών κρουσμάτων της χολέρας. Είναι μια εξειδικευμένη πτέρυγα απομόνωσης των ασθενών, σχεδιασμένη για την πρόληψη της εξάπλωσης της ασθένειας. Προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία και βοηθά στη σταθεροποίηση της κατάστασης των ασθενών.

Η εμφάνιση της ασθένειας είναι απότομη και τα κρούσματα πρέπει να εντοπίζονται και να θεραπεύονται όσο το δυνατόν νωρίτερα. Η αφυδάτωση επέρχεται ταχύτατα και μπορεί να σκοτώσει εάν δεν θεραπευτεί γρήγορα και σωστά με άμεση αποκατάσταση των υγρών και των αλάτων. Για την πλειοψηφία των ασθενών είναι αρκετή η από του στόματος λήψη ενυδατικών σκευασμάτων. Μόνο σε σοβαρά αφυδατωμένους ασθενείς χορηγούνται υγρά ενδοφλεβίως.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων χολέρας δηλαδή οξείας διάρροιας και εμετών, ο ασθενής καλείται να σπεύσει σε ένα κέντρο θεραπείας χολέρας το συντομότερο δυνατόν.