Μεταβείτε στην παραπάνω εικόνα και κάντε κλικ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα Κέντρα Θεραπείας Χολέρας.

Απολυμανση

Απολυμανση

© Sally McMillan/MSF

Κατά την είσοδο στο κέντρο υπάρχει υποχρεωτικό πέρασμα από ειδική λεκάνη που περιέχει χλώριο για την απολύμανση των ποδιών. Τα χέρια πρέπει κι αυτά να πλένονται. Ακολουθεί η υποδοχή του ασθενούς και αμέσως μετά υποβάλλεται σε θεραπεία. Τα ρούχα του απολυμαίνονται σε χλωριούχο διάλυμα και εάν διατίθεται ντους, μπορεί να πλύνει το σώμα του αμέσως μετά τη θεραπεία.


Διαχειριση Λυματων

Διαχειριση Λυματων

© Robin Meldrum/MSF

Προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση της ασθένειας, τα μολυσμένα λύματα αποτεφρώνονται και/ή θάβονται σε λάκκο. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται ρούχα, πλαστικά, βελόνες, γυαλί, καθώς και οργανικά λύματα.


Αποχωρητηρια

Αποχωρητηρια

© Erico Hille

Για την πρόληψη της εξάπλωσης της χολέρας και την απομάκρυνση των περιττωμάτων διατίθενται αποχωρητήρια.


Καθαρο νερο

Καθαρο νερο

© Cecile Dehopre/MSF

Η παροχή καθαρού νερού είναι βασική καθώς η θεραπεία προϋποθέτει οι ασθενείς να αποκαταστήσουν τα υγρά που έχασαν με τις διάρροιες ή/και τους εμετούς. Το νερό χλωριώνεται ώστε τα βακτήρια που περιέχει να διατηρούνται σε ασφαλή για τον άνθρωπο επίπεδα.


Ειδικες κλινες

Ειδικες κλινες

© Susan Sandars/MSF

Οι σοβαρές περιπτώσεις περιθάλπονται σε ειδικά κρεβάτια που επιτρέπουν την ασφαλή απομάκρυνση των περιττωμάτων μέσω οπής που οδηγεί σε κάδο. Δίπλα στο κρεβάτι οι ασθενείς έχουν στη διάθεση τους κάδους για εμετό. Τα λύματα απομακρύνονται με ασφάλεια και οι κάδοι απολυμαίνονται με χλωρίνη και αλλάζονται τακτικά. Εξειδικευμένο προσωπικό εξασφαλίζει ώστε οι διαρροές οποιασδήποτε φύσεως να καθαρίζονται έγκαιρα και να απολυμαίνονται με χλωρίνη.


Ενυδατωση

Ενυδατωση

© MSF

Ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα φιλοξενούνται στην ειδική πτέρυγα του κέντρου, όπου λαμβάνουν ενδοφλέβια θεραπεία με αλατούχο διάλυμα για ενυδάτωση. Κατά την ανάκαμψη τους θα περάσουν στην χορήγηση από του στόματος αλάτων ενυδάτωσης αναμεμειγμένων με νερό. Σε ασθενείς υψηλού κινδύνου όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι έγκυοι χορηγούνται αντιβιοτικά και διατροφικά συμπληρώματα όπως ο ψευδάργυρος.


Ανακαμψη

Ανακαμψη

© Sven Torfinn

Στη φάση της ανάκαμψης τους οι ασθενείς μετακινούνται στη μονάδα ανάνηψης όπου τους χορηγείται από του στόματος θεραπεία ενυδάτωσης (ORS) και παρακολουθούνται μέχρι την πλήρη ανάρρωση τους.


Ανεφοδιασμος και διαχειριση

Ανεφοδιασμος και διαχειριση

© MSF

Το τεχνικό προσωπικό εξασφαλίζει ώστε να υπάρχει πάντα διαθέσιμο ιατρικό υλικό. Εξαιρετικά σημαντικός είναι ο εφοδιασμός με άλατα ενυδάτωσης (ORS), χλωρίνη, νερό, σετ ενδοφλέβιας έγχυσης και αλατούχα διαλύματα. Το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ακολουθεί τα Πρωτόκολλα για τη χολέρα που τους παρέχονται για την σωστή λειτουργία του κέντρου και για την όσο το δυνατόν καλύτερη περίθαλψη των ασθενών.


Για τους Γιατρους Χωρις Συνορα

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση που στόχο έχει την παροχή ιατρικής βοήθειας οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη χωρίς καμία φυλετική, θρησκευτική, πολιτική ή άλλη διάκριση. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε τους πληθυσμούς που περιθάλπουμε ενημερώνοντας την κοινωνία μας για όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στις περιοχές όπου εργαζόμαστε και καταγγέλλοντας την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο κοινός Καταστατικός Χάρτης

Στο πρόγραμμα των ΓΧΣ στη Ζάμπια © Σοφία Ιωάννου1. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν τη βοήθειά τους

α/ σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης β/ στα θύματα που προκαλούνται είτε από φυσικούς είτε από ανθρώπινους παράγοντες, γ/ σε όσους υποφέρουν εξαιτίας εξεγέρσεων, χωρίς καμία φυλετική, θρησκευτική, φιλοσοφική ή πολιτική διάκριση.

2. Εργαζόμενοι με ουδετερότητα και πλήρη αμεροληψία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διεκδικούν, στο όνομα της παγκόσμιας ιατρικής ηθικής και του δικαιώματος στην ανθρωπιστική προσφορά υπηρεσιών, την πλήρη και απόλυτη ελευθερία στην άσκηση των δραστηριοτήτων τους.

3. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τις δεοντολογικές αρχές του επαγγέλματός τους και να διατηρούν την πλήρη ανεξαρτησία τους απέναντι σε οποιαδήποτε εξουσία, ή σε οποιαδήποτε θρησκευτική, πολιτική ή οικονομική δύναμη.

4. Εθελοντές οι ίδιοι, μετρούν τους κινδύνους των αποστολών που θα φέρουν εις πέρας και δεν διεκδικούν για τους εαυτούς τους καμία άλλη ανταμοιβή πέραν αυτής που η Οργάνωση είναι σε θέση να τους προσφέρει.
Το Ελληνικό Τμήμα - Η δράση μας

Το Ελληνικό Τμήμα ξεκίνησε τη δράση του το 1990. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 450 Έλληνες γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί και τεχνικοί έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα σε πάνω από 40 χώρες όπως το Κουρδιστάν, η Λιβερία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Ιράκ, η Αιθιοπία, η πρώην - Γιουγκοσλαβία, η Ρουάντα, η Κένυα, η Σρί Λάνκα, η Αϊτή, το Αφγανιστάν, η Ακτή Ελεφαντοστού και άλλες.

Σήμερα, το Ελληνικό Τμήμα συνεργάζεται μαζί με το Ισπανικό Τμήμα των ΓΧΣ μέσα από το Κοινό Επιχειρησιακό Κέντρο Βαρκελώνης - Αθήνας (OCBA). Μέσα στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, το Ελληνικό Τμήμα των ΓΧΣ λειτουργεί σήμερα προγράμματα στη Ζάμπια, το Νίγηρα, τη ΛΔ Κονγκό και το Μαρόκο, ενώ έχουν ολοκληρωθεί προγράμματα στο Μαλάουι, τη Λιβερία, την Αρμενία, τη Γιουγκοσλαβία, την Παλαιστίνη, τη Γεωργία, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Μοζαμβίκη, την Ινδία και την Τουρκία.